Â
Â
- Çatalca Kalesi
- Anastasios Suru
- Anastasios Suru Planı ve Yapılış Şekli
- Bizans Su Kemerleri
- Tarihi Hamamı
- Ferhat Paşa Camisi ve Çeşmesi
- Katırcı Köprüsü
- Ali paşa Camisi ve Çeşmesi
- Topuklu Çeşmesi - Fotaki Çeşmesi
- Okul Çeşmesi - Hacı Mahmut Çeşmesi
- Tren İstasyonu
- Mescit Camisi - Kaleiçi Camisi
- Eski Hükümet Konağı
- Tarihi bir Ev - Çatalca da Tahtalı Kahve
- Çatalca da Korumalı ev - Eski Ziraat bankası Binası
- Alaiye ÅžehitliÄŸi
- 1940 larda yapılmış Bir Askeri Korgan
- Hak eğitim Binası ( Halk evi )
ÇATALCA KALESİ
Büyük İskender Asrında ( Mö 350 Yıllarında ) İstanbul Kralı Yagfur'un Kızı, Haniçe nin Yaylağı olarak inşa edildiği bilinmekte olup başka kayda rastlanamıyor.
Â
ANASTASİUS SURU ( 507 - 511 )
507 - 511 Yılları arasında Bizans İmparatoru Anastasios 1 Tarafında yaptırılan bu
Kale duvarı Avrupa Yönünden gelecek Düşman saldırılarından, İstanbulu korumakamacıyla inşa edilmiştir. Dört sene gibi Kısa bir sürede , On binlerce kişinin çalışmasıyla, Meydana getirilen bu Tarihi eser 56 Kilometre uzunluğunda ve Avrupa Kıtasının en uzun surudur.
Â
ANASTASİON SURUNUN YAPILIŞ PLANI
Yapılışında duvarın iki yüzü kesme taş , Araları Kireç harçlı, Moloz taş dolgusu olan duvarların Yüksekliği , Kayıtlara göre On Metreyi buluyormuş .
Elde edilen kayıt ve kaynaklara göre bu Kale duvarı .İlçemizde Karaca köy Beldesi , Evcik İskele Mevki,inden başlayıp, Silivri İlçesinin, Karınca burnu Mevkiinde sona ermektedir. Yapılan araştırmalarda Kale Suru boyunca Askerlerin kaldığı, Altı Ana kule ile 340 Ara Kule ile birde Kilise bulunmakta olduğu anlaşılmaktadır. Kuzey bölümünde bulunan ( Ormanlık Alanlarda ) Kuleler 120 Metre aralıklarda olmasına karşın, Güney bölümünde ( Açıklık Alanlık bölge ) Bu mesafe80 Metreye kadar inmekteymiş.
 ANASTASİOS SURUNUN YAPILIŞ ŞEKLİ
Evliya Çelebide Seyahatnamesinde Silivri yakınlarında, Yedi kat Kale duvarı ve yedi kat Hendek, bulunduğundan söz etmektedir.
Günümüzde ise Silivri ilçesi sınırları içerisindeki bölümü , Tarım alanlarının içinden geçtiği için , Zamanında Tarihi Savaşlardan ve Tabi i afetlerden , Tahrip olan duvarlar Köylüler tarafından , Tamamen sökülerek yok edilmiş . Çatalca sınırları içerisinde olan kısımları ise , Ekseriyeti Orman içerisinde kaldığı için , yol yokluğundan, Sağlam kalabilmiştir .
Tabiat olaylarının verdiği tahribatlara dayanmış olan sağlam zeminli yerlerde yüksekliği Beş metreye yükselen yerleri mevcuttur. En sağlam yeri ise Karaca köy Beldesinin içinden geçildikten sonra , Yalı köye Giden Asfalt Yolun Beşinci Kilometresinden , Sağa sapılarak Evcik İskele Plaj Mevkiine giden bu yol Bu Tarihi suru takip etmekte ve Bütün güzelliğiyle meydandadır. Kalan bu Kale duvarları Sit alanı olarak , Geçte olsa , Birinci derecede koruma altına alınmıştır.
Tarihi bu Eseri görmenizi tavsiye ederim. O devirlerde o koca taşlar, Nasıl sabun
Kalıbı gibi kesilip, Bugünkü teknikle bile vinçleri zorlayacak olan bu taşlar o
yüksekliğe nasıl kaldırılıp ta , Bu duvar işlenmiş , Bence çok düşündürücü.
150 Yıl boyunca İstanbul Savunmasında Kilit bir rol oynayan Görkemli sur, İstanbul a kalkan görevi yapmış ise de, daha sonraki yıllarda, İstanbul u almak isteyen kavimleri saldırılarını engellemeye yeterli olamamıştır. Ms 616 yılında Avar Türkleri ,
Â
813 de Kurum han kumandasındaki Bulgar Türkleri , 1090 da Perçenekler Bu suru aşarak İstanbul, u kuşatmışlar ise de, İç Surlarda başarılı olamayıp aynı yoldan geriye dönmüşlerdir.Bundan sonra da 4000 Nöbetçi Askerin İaşesi , Kalenin Bakım Masrafları ile Kuşatma tekniklerinin gelişmesi sonucunda etkisini yitirmiştir. ve terk edilmişti, Bu kuşatma ve saldırılardan sonra tahrip olan İstanbul iç surlarını yenileyen Bizans, kuşatmalar sırasında da çok su sıkıntısı çektiğinden Buna çare aramış ve sonunda Istıranca ve Karaca köy civarındaki Dere ve Kaynak sularını bir araya toplayarak,
Â
TARİHİ SU KEMERİ
Kanal , Tünel sistemi ve Alçak yerlerde yüksek ayaklı su kemerleri inşa ederek, bu suyu İstanbul içinde yaptırdığı büyük sarnıçlara akıtarak su ihtiyacını da gidermiştir.(Vefa Stadyumu - Yerebatan Sarnıcı ) Günümüzde bu tesisler çalışmasa da sarnıç ve ayaklı su kemerleri kısmen sağlam ve koruma altındadır
Â
TARİHİ SU KEMER
Ayrıca halkın din ibadetlerine katkıda bulunmak için de büyük Kiliseler yaptırılarak, halkın sakinliği sağlanmış ve uzun süre daha hakimiyetini sürdürmüştür.
İstanbul un Fethi ( 1453 ) ve daha sonraki yıllarını Osmanlı İmparatorluğu Egemenliğinde geçiren, Çatalca 17 Yüz yıl ortalarında Kırk yıl saltanatı boyunca Büyük sürgün avlarında dolaşan, Padişah Mehmet 4 ( Avcı Mehmet ) Çatalca ve çevresine aşırı bir eğilimi varmış. Zaman , zaman gelerek Avlanıp, Ok talimleri yaparmış
TARİHİ HAMAM
Veziri olan Ferhat paÅŸaya bir mektep, bir hamam, Osmanlı baÅŸ mimarı Mimar Sinan,ada, bir Cami yatırmış. ( Ferhat paÅŸa Camisi 1585 )Â
FERHATPAŞA CAMİSİ ( 1885 ) FERHAT PAŞA ÇEŞMESİ
hayratı olarak, halen akar durumda bulunan ve Ferhat paşa diye anılan suyu getirerek birde çeşme yaptırmıştır.
 Katırcı Köprüsü ( Büyük Hasarlı Orta İki Gözü )
Katırcı Köprüsü ( Sağlam Sol Gözü ) Katırcı Köprüsü ( Sağlam Sağ Gözü )
Â
Katırcı Köprüsü On sekizinci yüzyıldan önce yapılmıştır Ancak yapının 1709yılında onarımını emreden bir vesika mevcut olduğuna göre daha eski bir tarihe ait olduğu anlaşılmaktadır.
( Araştırmacı Yazar Pars Tuğlacı nın Osmanlı Şehirleri adlı Kitabından Paragraf )
Aşağı yukarı 400 yıllık bir geçmişe sahip olan ve Eski Avrupa yolu üzerinde bulunan bu tarihi katırcı Köprüsü ( Taş Köprü ) Harap bir durumda Onarım beklemektedir.
ALİPAŞA ÇESMESİ – ALİPAŞA ÇAMİİ
Â
 TOPUKLU ÇEŞMESİ - FOTAKİ ÇEŞMESİ
Â
TOPUKLU ÇEŞMESİ
FOTAKİ ÇEŞMESİ
Â
 OKUL ÇEŞMESİ HACI MAHMUT ÇEŞMESİ ( 1885 )
Â
Â
OKUL ÇEŞMESİ
ÇATALCA HACI MAHMUT ÇEŞMESİ
ÇATALCA TREN İSTASYONU
 ÇATALCA KALE İÇİ ÇAMİİ
 ÇATALCA MESTİÇ ÇAMİİ
Â
 ÇATALCA ESKİ HÜKÜMET KONAĞI
ÇATALCA TARİHİ BİR EV, TAHTALI KAHVE
Â
 ÇATALCA ASKERİ KORGAN
Â
 ÇATALCA ESKİ ZİRAAT BANKASI
 ÇATALCA HALK EĞİTİM BİNASI (HAK EVİ)
Â