Â
•  Karadeniz
•  Terkos Gölü
•  Büyük Çekmece Gölü
•  Sazlı sonsa Göleti
•  İnceğiz Göleti
•  Çakıl Göleti
•  Akalan Göleti
•  Sazlı dere Barajı
•  Kızılca Ali Göleti
•  Georgios Kilisesi
 K A R A D E N İ Z
Avrupa ile Asya kıtaları arasında bir iç deniz olan Karadeniz, Bulgaristan, Romanya,Rusya, Gürcistan ile Türkiye Arasında Doğudan Batıya doğru Uzanır.
Â
Bu uzunluk Burgaz ile Poli Arasında 1.170 Kilometre kadardır. Kuzey güney doğrultusundaki genişliği Batıya bittikçe artar.
Doğuda Rize ile Sohum kale arasında 225 km. olan bu genişlik Giresun ile Tuapse arasında 350 Km ,
Samsun ile Kerç arası 480 Km Daha batıda Ereğli ile Odessa arasında 600 Km bulur.Yüz ölçümü 424.000 Km2 dir.
 Kara denizin Kıyıları Çok girintili çıkıntılı değildir, Hem de çok az sayıda ada vardır.Az sayıda olan adalar da Kefken ve Giresun adaları gibi küçük kayalıklar halindedir.
Karadeniz yılın hemen, hemen her mevsimde çalkantılı ve kaba dalgalı bir denizdir.
Kıyılarında kuytu liman bulunmaması nedeniyle Küçük tekneler için Tehlikelidir.
En derin yeri Kerempe burnundan 80 Km kadar kuzeyde 2.244 Mt dir.
Derin bir deniz olan Karadeniz,in Ortalama derinliği 1.030 mt olup yapılan hesaplarla
Karadeniz Çanağı içinde 464 Milyar Km3 Hacminde bir su kütlesinin bulunduğunu ortaya çıkarmaktadır.
 Karadeniz de sığ olan alan genellikle 100 mt. Derinliğe kadar iner.
Bu derinlikten sonra deniz dibinin eğimi birden bire artar ve böylece dik bir yamaca geçilmiş olur.
Bu dik yamaçta 2.000 Mt derinlikte sona erer ve bu derinlikten itibaren deniz dibi düzleşir.
2.000 mt derinlikte olan alanların yüz ölçümü Karadeniz ,in yüz ölçümünün yarısı kadardır. Karadeniz de tuzluluk
YALI KÖY PLAJI
Başka denizlere göre çok düşüktür. Bunun sebebi ise yağışların bolluğu ve bir çok büyük akarsuyun (
Tuna, Dnieper, Dniester, Don, Sakarya, Kızılırmak. Yeşilırmak, Çoruh ) bu denize dökülmektedir.
Tuzluluk oranı Ortalarda Binde 18 Kıyılarda binde 10- 12 civarındadır Dipte derin yerlerinde ise Binde 24 dür.
Karadeniz in Yüzey sularında Saat yelkovanının tersi yönünde giden bir akıntı sistemi vardır.
Sular Anadolu kıyıları boyunca doğuya doğru hareket halindedir.
Karadeniz,de 200 Metreden aşağıda hayat yoktur. Hiç bir canlı yaşamaz.
Oksijen yalnızca yüzeydeki su kütlelerindedir. 120 mt sonra iyice azalır.
200 mt den sonrada yok olur. Bu duruma göre Karadeniz de 200 mt lik yüzey sularında canlılar yaşar.
Özelliklede geçici balıklar bakımında zengindir. Kışın sıcak denizlere Göçen bir çök balık türü yazı bu denizde geçirir. Kışın deniz soğuyu
ÇATALCA TERKOZ GÖLÜ
Çatalca İlçesi , Kuzey doÄŸu Bölümündeki bölgede 15 Kilometre kare Alanı Kaplayan,Â
Tatlı Su Gölü , Yapay bir Göldür. DerinliÄŸi en fazla 11.50 Mt dir. Istıranca DeresininÂ
İlk Kaynağından, sonra uzun yol kat ederek ve çeşitli kollarla beslenerek , Deniz döküldüğü bu yer, Girintili çıkıntılı bir koymuş.
Kara Deniz dalgalarıyla kıyıya kum yığılarak, Önü Tıkanmış ve geniş bir su alanı oluşmuş.
Daha sonrada Büyük su sıkıntısı çeken İstanbul a su temini için Osmanlılar Devleti ile Fransızların 1884 Yılında Kurdukları " Dersaadet Su Şirketi" tarafından Gölcüğün Denize akan bölümüne , Kesme taştan 80 - 85 Cm yüksekliğinde duvar İnşa edilerek , Göl Suyunun denize akması önlenmiş.
Â
ÇATALCA SAZLI BOSNA GÖLETİ
Â
ÇATALCA İNÇEĞİZ GÖLETİ
ÇATALCA ÇAKIL GÖLETİ:
Kiremit Çayır Deresi üzerine Devlet su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Arazi sulama amacı ile yaptırılmış bir tatlı su Gölet i dir.
Gölet'in Yapımına 1982 Yılında başlanmış ve 1984 yılında bitirilerek faaliyete geçirilmiştir. Gölet öyle bir noktaya yapılmıştır ki Çakıl, Murat bey, Kamil ova ve Ova yenice yerleşimlerinin Sınır noktasındadır.
Â
ÇATALCA KIZILCAALİ GÖLETİ |
 ÇATALCA AKALAN KAYNAK GÖLETLERİ  |
 ÇATALCA SAZLI DERE BARAJI:
ÇATALCA GEORGİOS KİLİSESİ (EVCİK KİLİSESİ) :
İstanbul'un tarihi mekânlarını ve doÄŸal güzelliklerini bir arada sunan Çatalca, yazlık alanlarıyla tatile gidemeyenlerin günübirlik uÄŸrak noktalarından biri…Â
EÄŸer tatile çıkamadıysanız ve Çatalca'nın Evcik Plajı, Ormanlı Plajı ve diÄŸer plajlarında serinlemek istiyorsanız bölgenin tarihi mekanlarını da mutlaka ziyaret etmelisiniz.Â
Bu tarihi noktalardan biri Georgios Kilisesi'dir. Evcik Plajı'na yakın bir konumda olan Georgios Kilisesi'nin 9. veya 10. yüzyılda inÅŸa edildiÄŸi tahmin edilmektedir. Yapılan araÅŸtırmalarda kilisenin en son onarımı Anastasius Surları'ndan alınan taÅŸlarla gerçekleÅŸtirildiÄŸi bilinmekte.Â
Özellikle Evcik Plajı'nda denize girmeyi planlıyorsanız, yolunuzun üzerinde yel alan Georgios Kilisesi'ni inceleme şansını kaçırmamalısınız.
Â
ÇATALCA ANIT AĞAÇLAR :
 İstanbul-Çatalca'da bulunan Anıt AÄŸaçlar, tabiat araÅŸtırması yapanların ilk tercih ettiÄŸi yerler arasındadır.Â
Anıt deÄŸerindeki aÄŸaçların korunması projesi olarak hayata geçirilen çalışmada Subaşı mevkiinde 2 tane anıt aÄŸaç ve yine Subaşı-Havuzlar'daki çınar aÄŸaçları tahminlere göre 900-1000 yaÅŸlarındadır. Çatalca'nın merkezinden kolaylıkla ulaÅŸabilirsiniz.Â
Bu bölge aynı zamanda mesire yeri özelliği taşır ve bir hafta sonunda dostlarınızla birlikte yeşillikler arasında hoş sohbetlerde bulunup bir mangal keyfi yapabilirsiniz. Doğanın en güzel yüzünü gösterdiği Çatalca Anıt Çınarlar Mesire Yeri, sizi bir gün de olsa kalabalıktan ve karmaşadan uzak tutacak.
Â
KATIRCI KÖPRÜSÜ :
Â
İstanbul-Çatalca'da yer alan Katırcı Köprüsü, unutulmaya yüz tutmuÅŸ tarihi bir eserimizdir. 17. yüzyılda inÅŸa edildiÄŸi tahmin edilen köprünün hakkında pek fazla bilgi yoktur.Â
Yapıldığı ilk dönemlerde ne kadar görkemli olduÄŸu anlaşılsa da, günümüzde çok harap bir haldedir.Â
Katırcı Köprüsü, yakın bir zamanda küçük bir restore ile tekrar sağlamlığına ve ihtişamına kavuşturulabilecek bir potansiyele sahip. Umarız çok yakında bu şirin köprü turizme kazandırılır.
 DAĞYENİCE ALAİYE ŞEHİTLİĞİ :
 Çatalca’ya 18 km. uzaklıktaki Alaiye Şehitliği, Çatalca’da şehit düşmüş askerlerin anısına yapılmıştır. Her yıl yapılan anma törenleri düzenlenen Alaiye Şehitliği’ni yılın diğer günlerinde de pek çok turist ziyaret etmektedir.
 Balkan Savaşı sırasında Osmanlı Devleti, kendisinden ayrılarak ayaklanan Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ devletlerine karşı savaşa girdi. Düşman Çatalca’ya kadar ilerledi. Anadolu’nun farklı şehirlerinden cepheye koşan 657 askerden 157’si Alanya’dan (Alaiye) gelmişti. Bir gece önce düşmanı püskürten yol yorgunu Alaiye Redif Taburu, 17 Kasım 1912 tarihinde Dağyenice Köyü civarında, mevzilerde konuşlanarak dinlenmeye başladı. Mevzilere sızan Bulgaristan askerleri süngü hücumu ile uykudaki Alaiye Taburu’na saldırarak 657 askeri şehit etti. Bu büyük kayıptan sonra Bulgar kuvvetleri büyük hezimete uğratıldı.
Çatalca’daki Alaiye Şehitliği bizlere, vatan savunması yaparken hayatlarını kaybeden askerlerin ölümsüz olduğunu her gün hatırlatmaktadır.
Â
KALFAKÖY ŞEYH SİNAN CAMİİ :
Çatalca’ya 20 km uzaklıkta bulunan Kalfaköy Şeyh Sinan Camii, II. Bayezid tarafından Şeyh Sinan için yaptırılmıştır. Basık kemerli girişi üzerinde H. 1033/ M. 1623-1624 tarihini veren mermer onarım kitabesi yer almaktadır. Kitabeye göre II. Bayezid tarafından yaptırılmış olan yapı, daha sonra Yeniçeri Kâtibi Malkoç Efendi tarafından onarılmıştır. Girişin önüne son dönemde bir eklenti yapılmıştır. Caminin kuzeybatısında bulunan kesme taş minarenin yapıyla bağlantısı sivri kemerle sağlanmıştır.
Caminin kuzeybatısında bulunan hamam günümüzde yıkık durumdadır. Kuzeydoğusunda Saray Çeşmesi olarak adlandırılan bir çeşme yer almakta olup, daha önce bu çeşmenin arkasında bir saray olduğu ve bu çeşmenin de o sarayın duvarında yer aldığı düşünülmektedir. Çift yüzlü olan çeşme kesme taştan inşa edilmiştir.
Caminin doğu yönuünde yer alan Şeyh Sinan Türbesi ise, yakın zamanda yeniden inşa edilmiştir.
Â
Â